19 października 2023r. odbył się etap szkolny XXVIII Olimpiada Wiedzy o Żywieniu. Do testu, na który składały się zadania z tematyki wiodącej oraz z zakresu gastronomii, kelnerstwa, żywności i żywienia, przystąpiły dziewczyny z klas 1B, 2B, 3B i 4C2. Tematem wiodącym w bieżącym roku było: Mięso i przetwory mięsne - technologia i zastosowanie w żywieniu. Nauczycielami odpowiedzialnymi były: prof.M.Bekas i prof.E.Steciąg.
Gratulujemy pasji naukowej i życzymy powodzenia w dalszym zgłębianiu tajników wiedzy biologicznej!
Kiedy pomagamy innym, pomagamy sobie, ponieważ wszelkie dobro, które dajemy, zatacza koło i wraca do nas (Flora Edwards)
Szanowni Państwo, proszę o włączenie się w pomoc w zbiórce pieniędzy na rehabilitację Andrzeja. Andrzej to brat mojej uczennicy, ośmioletni chłopiec, który jest w stanie śpiączki. Lekarze stwierdzili zapalenie mózgu. Pieniądze będą potrzebne na rehabilitację.
Klasa 2B wraz z wychowawcą będzie w listopadzie organizować zbiórkę w ramach:
1. Andrzejek -sprzedaż ciast oraz innych gadżetów ( uczniowie będą wykonywać je samodzielnie )
2. Podczas zebrań z Rodzicami - zapraszamy na ciasto
3. Trzecia inicjatywa, to zbiórka w klasach po 5zł od ucznia - cegiełka dla Andrzeja - imieniny ( jest to wpłata dobrowolna )
4. Jasełka dla rodziców i kiermasz ozdób świątecznych - grudzień/styczeń
Gorąco proszę o wsparcie. Jeżeli mają Państwo możliwość przekazania przedmiotów na aukcje, proszę o kontakt.
Gorąco pozdrawiam i liczę na Państwa pomoc
Link do strony https://www.siepomaga.pl/andrzej-michalski
prof. Fąfara-Karpińska
W piątek 20 października 2023 r. uczniowie klasy 3C wzięli udział w 5 Dniu Ogrodnika i Architekta Krajobrazu na Wydziale Rolnictwa, Ogrodnictwa i Bioinżynierii UP w Poznaniu. Uczniowie wysłuchali wykładów: Mało znane w Polsce warzywa pochodzące z Chin, Rośliny doniczkowe oczyszczające powietrze, Wielokierunkowy wpływ grzybów na środowisko życia człowieka. Zdobyli praktyczną wiedzę podczas warsztatów pt. I Ty możesz zostać fitopatologiem.